Una dintre dilemele principale atunci cand vine vorba despre instalatia de alimentare cu apa in cazul unei case care nu este racordata la o retea publica de apa, este cu ce sistem sa se faca alimentarea. O multime de discutii in acest sens au in prim plan diferenta care se face intre pompele submersibile si hidrofoare. Ce ar fi mai bine sa folosesc pentru alimentarea cu apa a casei - un hidrofor sau doar o pompa submersibila? Sigur, raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de ariile de consum existente si de cat de des sunt acestea folosite.
In principiu, pentru o casa cu o suprafata rezonabila de 200 de metri patrati, amplasata pe un teren unde nu se face agricultura, iar consumul de apa este cel al unei familii obisnuite medii (trei-patru membri), care foloseste apa pentru uz casnic, si nu neaparat pentru udat gazon, irigat straturi de legume etc, este suficienta o pompa submersibila. Daca ariile de consum sunt mai multe si este necesara mai multa apa, este indicata folosirea unui grup hidrofor, acesta avand la baza tot o pompa – fie ea submersibila sau de suprafata – dar intr-un sistem mai complex.
Partea negativa este ca pompele se strica, indiferent ca folosim pompe de sine statatoare, indiferent ca folosim sisteme hidrofoare. Numai ca singura diferenta este ca un sistem hidrofor costa mai mult decat o pompa, iar costurile de inlocuire pot fi mai mici in cazul pompelor. Insa, pentru a nu ajunge foarte des la situatia in care pompa se strica, din pricina utilizarii excesive, exista cateva echipamente care pot prelungi durata de viata a unei pompe. Iar unul dintre acestea este si celebrul plutitor electric.
Plutitorul electric pe care il puteti gasi la shop-einstal.ro are rolul de a comanda inchiderea si deschiderea pompei in functie de nivelul de apa din instalatie. Practic, pompa va fi agrenata si va porni numai daca plutitorul electric detecteaza scaderea nivelului apei si, invers, functionarea pompei va fi oprita cand nivelul este suficient.