Lucruri despre care nu ai stiut ca sunt denumite complet gresit
Razboiul de 100 de ani. Daca intrebi pe cineva intr-o doara cat a durat razboiul de 100 de ani e ca si cum l-ai intreba ce culoare este palaria maro pe care o porti… Dar intrebarea e legimita de vreme ce razboiul de 100 de ani a durat… nu, nu 100 de ani, ci 116 ani. Un lucru si mai ciudat decat un razboi de un secol. De fapt, a fost vorba de un conflict intre Franta si Anglia care a durat intre 1337 si 1453, timp in care cele doua natiuni tot se certau pe probleme de dinastie si pamant. Istoricii au impartit razboiul de 100 de ani care a durat 116 ani in trei faze separate: Edwardiana, Carolina, Lancastriana. Anii de lupta adevarata au fost 81. Au mai fost razboaie lungi in istorie, ca de exemplul razboiul Arauco, ce a durat 290 de ani. Razboiul de 335 de ani le-ar bate pe amandoua la numarul de ani de lupta-problema aici a fost ca s-a uitat semnarea tratatului de pace dupa 10 ani de razboi.
Incalzirea globala. Incalzirea globala e un termen care mai imblanzeste schimbarea dramatica a climatului. Insa termenul nu prea descrie ce s-ar dori. Planeta se incalzeste, intr-adevar, insa oamenii au o impresie gresita asupra a ceea ce se intampla. Incalzirea globala se refera la temperatura medie de la suprafata planetei. Nu inseamna ca temperatura asta va creste peste tot in acelasi timp. Unele locuri se vor raci. Daca gheata se tot topeste, in Vestul Europei poate fi foarte frig pentru ca o parte din curentii din Atlantic care se ocupa de gestionarea maselor de aer cald, vor fi perturbati. Schimbarile climatice vor duce la umiditate excesiva, ploi torentiale, mega uragane, vreme extrema. Deci ceva mai mult decat cateva grade in plus la suprafata planetei.
Insulele Canare. Aflate pe coasta Africii, Insulele Canare sunt cunoscute pentru plajele de „aur”, calde, si fauna si flora diversificata. Aici gasim si canari galben-verzui, care apartin zonei si nu prea se gasesc in alte parti. Sunt asa de multe si raspandite pe acolo incat toata lumea crede ca numele insulelor e dat de aceste pasari. Cum stim deja, numele nu sunt niciodata ceea ce par. Prin 23-79 i.d.Hr., romanii au ajuns prima data in acest paradis. Aici au gasit foarte multi caini salbatici, asa ca romanii au ramas cam dezgustati si au denumit insulele canaria insula, insula cainilor salbatici. Canaria vine din latinescul canis, tradus caine. Pana in secolul XIII, insulele au cam fost uitate, insa numele de Insulele Canare a ramas. Cainii au devenit un simbol al locurilor asa ca apar pe steagul Insulelor Canare. Cat despre canari, numele lor a fost inspirat de insulele unde traiesc si nu invers…