In secolul XXI cladirile nu mai sunt demult lasate la voia intamplarii si supuse anomaliilor care se petrec din cauza trecerii timpului. Proprietarii au invatat sau au fost invatati sa le ingrijeasca, sa le protejeze de intemperii si variatii mari de temperatura pentru a le avea mai mult timp si a le folosi cat mai eficient, facand si economii considerabile in privinta facturilor. De curand, certificatul de performanta energetica a devenit obligatoriu si la vanzare si inchiriere, astfel ca orice proprietar care vrea sa faca o tranzactie imobiliara cu locuinta sa trebuie sa prezinte si acest atestat de performanta energetica.
Pentru obtinerea sa este necesara efectuarea unui audit energetic realizat de persoane care au dreptul sa intocmeasca asemenea acte. Auditul energetic nu este altceva decat un proces de identificare a caracteristicilor termice si energetice ale locuintelor si instalatiilor din ele si determinarea unor cai de reabilitare sau modernizare din punct de vedere termic si energetic. Orice audit energetic are la baza observatia la fata locului a gradului de izolare si functionare a instalatiilor deja prezente in locuinta. In vederea acestei analize amanuntite, auditorul energetic, cel care se ocupa de realizarea unui audit energetic, se foloseste de o camera de termoviziune care identifica problemele termice ale locuintei, pierderile de caldura sau zonele cu umezeala peste masura. Anveloparea locuintei, izolarea cu polistiren, este si ea verificata in cadrul audit energetic cu ajutorul unui device special pentru stabilirea exacta a gradului de etanseitate a casei sau apartamentului.
Ulterior, se va elabora Certificatul de Performanta Energetica si auditul energetic propriu-zis. Valabilitatea certificatului este de 10 ani de la momentul eliberarii, poate fi intocmit oricand, nu neaparat in zilele premergatoare vanzarii sau inchirierii. Preturile difera de la un oras la altul si de la o firma la alta, asa ca negocierea este esentiala daca vreti sa nu cheltuiti prea mult pentru un astfel de act.