Reeducare aspra la inchisoarea din Aiud

S-au auzit multe despre Aiud inchisoare de moarte, ori lagarul mortii cum mai era supranumita inchisoarea. Penitenciarul din Aiud a fost in perioada comunista unul dintre elementele cele mai dure ale sistemului represiv din Romania. si-a pastrat caracterul de spatiu de pedepsire, reeducare si izolare, de-a lungul intregii epoci comuniste. Din acest punct de vedere, persoanele care au condus Penitenciarul Aiud in perioada respectiva pot fi incadrate in categoria de „tortionari“.

Legionarii, fostii demnitari, reprezentantii de marca ai elitelor politice, sociale, culturale, economice au populat inchisoarea in perioada comunista. Multi si-au gasit aici sfarsitul in urma batailor primite sau a bolilor de care au suferit in anii de detentie. Astfel, potrivit documentelor de arhiva cercetate de membrii comisiei, capitanul Mihail Dorobantu a fost unul dintre cei mai diabolici si sadici comandanti ai inchisorii. in perioada cat el a fost comandant, au murit la Aiud un numar de 177 detinuti. Din 1953 si pana in 1958 conducerea inchisorii din Aiud a fost preluata de colonelul stefan Koller, care s-a facut remarcat nu doar prin completa izolare a detinutilor politici, ci si prin faptul ca a transferat din infirmerie pe toti detinutii bolnavi de TBC, raspandindu-i in toate celule penitenciarului. Colonelul Gheorghe Craciun a fost singurul fost commandant de peniteniciar cercetat penal dupa 1990. A fost trimis in judecata in 2000 pentru infractiunile comise cu patru decenii in urma. in decembrie 1998, impotriva lui Craciun a fost depusa o plangere penala de catre

Asociatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti pentru savarsirea infractiunii de genocid, incadrarea fiind schimbata apoi in omor deosebit de grav. Inchisoarea din Aiud este astazi vazuta in multe umbre si cu siguranta - cei inchisi acolo nu se simt ca intr-un penitenciar democratic avand in vedere coloratura istorica a locului si a incaperilor. Pe de alta parte insa - putem spune ca stilul agresiv de pedepsire a fost redus la zero.