Trei tipuri de televizoare pot fi achizitionate in acest moment de pe piata de profil din Romania: este vorba despre plasma, LCD si LED, disponibile atat in magazine ale marilor retaileri de electrocasnice cat si in magazine online, iar in ultima vreme si-au facut lansarea si televizoarele OLED.
Tehnololgia LCD inglobeaza ecran plat cu cristale lichide prinse intre doua straturi de sticla. Aceste straturi blocheaza lumina sau ii permit acesteia sa treaca atunci cand sunt stimulate cu curent eletric. Cristalele lichide nu produc lumina ci sunt iluminate de lampi fluorescente. Acest tip de televizoare Samsung are un design subtire si este foarte popular in randul consumatorilor, un avantaj important fiind pretul foarte accesibil in acest moment.
Televizoarele cu tehnologie LED sunt tot ecrane cu cristale lichide, cu singura diferenta ca nu mai sunt iluminate de lampi fluorescente ci de diode emitatoare de lumina (LED). Imaginea rezultata are o calitate mai buna decat a primei categorii, iar culorile sunt mult mai apropiate de realitate. De asemenea, acest tip de TV este mai economic decat cel cu cristale lichide luminate fluorescent, pentru ca diodele folosesc mai putina energie electrica decat lampile. Grosimea este mai redusa decat in cazul LCD-urilor, pentru ca si partile componente sunt mai subtiri. Un dezavantaj poate fi pretul mai ridicat, insa exista si modele la care diferenta nu este foarte mare.
Televizoarele cu plasma produc in general cea mai buna imagine, de inalta definitie (HD). Ele folosesc un strat subtire de celule plasma care produc imaginea atunci cand vin in contact cu electricitate. Un avantaj pentru echipamentele cu plasma este ca ofera unghiuri mai bune de vizionare decat celelalte tehnologii si sunt mai ieftine decat acestea. E drept ca sunt mai putin economice, ba chiar se crede ca ar fi consumatori foarte mari de energie electrica.
Daca televizoarele cu tehnologie LCD sau LED sunt usor de montat pe pereti fiind mai usoare, nu la fel de simplu se pune problema si pentru plasme, care sunt mai grele si necesita echipamente mai solide.
OLED foloseste, spre deosebire de antecesoarele sale, diode organice emitatoare de lumina, o tehnologie capabila sa produca singura lumina si astfel sa fie mult mai eficienta.