Mituri despre anticonceptionale

Femeile care nu vor sa aiba o sarcina nedorita, dar vor sa aiba contacte sexuale permanente finalizate au doua metode de protectie la dispozitie: fie iau anticonceptionale, fie folosesc metoda clasica, prezervativul special pentru femei, creme si substante pentru distrugerea rapida a celulelor reproducatoare masculine ajunse in aparatul genital feminin. Daca prezervativele pot sa mai dea „rateuri”, se mai pot rupe, pot sa fie de proasta calitate si sarcina se instaleaza chiar fara stiinta femeii, in privinta anticonceptionalelor protectia e garantata daca se administreaza corect.

Anticonceptionalele impiedica sarcinile, previn durerile din timpul menstruatiei, sangerarile neregulate. In jurul lor au aparut foarte multe mituri pe care femeile tind sa le creada de fiecare data. Care sunt reale si care tin doar de imaginatie? Se spune despre anticonceptionale ca au multi hormoni si pot fi daunatoare, ceea ce este fals, au putini hormoni si nu deregleaza ciclul menstrual regulat. In plus, hormonii in cantitati mici din anticonceptionalele moderne sunt foarte apropiati de cei din organismul femeii, deci sunt bine tolerati. Alt mit tine de uitarea administrarii unei pastile si riscul mare de instalare al sarcinii cand doza nu mai e corecta. Mitul e adevarat, daca nu se iau pastile regulat efectul nu e garantat, in urmatoarele sapte zile e nevoie urgenta de alta metoda contraceptiva mai puternica pentru a nu aparea o sarcina in evolutie.

Pauza in administrare este inclusa in alt mit, ceea ce e fals, anticonceptionalele se pot administra multi ani fara probleme, doar trebuie monitorizata cu atentie starea generala de sanatate si trebuie mers la medic cat mai des. Pe de alta parte s-a crezut si ca anticonceptionalele luate pe termen lung duc la infertilitate, ceea ce e fals, odata oprite femeia poate avea oricate sarcini doreste, fecundarea are loc imediat ce ambele celule reproducatoare, feminine si masculine, ajung sa se intalneasca. In sarcinile deja instalate anticonceptionalele produc avortul, un mit care e iarasi fals, daca o sarcina e deja instalata si e in evolutie nicio pastila nu o poate distruge si copilul va veni pe lume la termen. Este de retinut ca anticonceptionalele nu ne feresc de bolile cu transmitere sexuala, infectarea are loc si in prezenta substantelor din pastile in sange, cu conditia ca actul sexual sa fi fost neprotejat si contactul lichidelor seminale sa fi avut loc.

Pilula de a doua zi nu protejeaza total femeia si nu reduce riscul intalarii unei sarcini pana la urmatoarea menstruatie. Ea se administreaza in primele 24-72 de ore de la contactul sexual si e eficienta in acest interval, dar nu si dupa. Se blocheaza doar ovulatia pentru a nu exista fecundarea ovulului.