Tulburari ale somnului pe care ti-a dori sa le traiesti

Somnorosii de cursa lunga si somnorosii de minute. Un adult are nevoie in medie de sapte sau opt ore ca sa stea treaz o zi intreaga si sa isi desfasoare activitatile fara probleme. Sunt si unii adulti care au nevoie de pana la 12 ore de somn pe noapte, in vreme ce altii au nevoie doar de patru sau cinci ore ca sa fie fresh a doua zi. Cei care obisnuiesc sa doarma mult cred ca e normal sa doarma in timpul saptamanii noua ore, iar in week-end pana la 15 ore. Oamenii care dorm mult constituie doar 2% din populatie si sunt in majoritate barbati, au risc mai mare de depresie si anxietate, desi nu e nimic rau cu ei.

Cei care dorm prea putin sunt tot barbati, insa tind sa aiba episoade maniacale dese. Spre deosebire de oamenii care dorm mult, somnorosii care acorda doar cinci ore odihnei in timpul noptii dorm aceleasi cinci ore si in week-end, deci programul de somn e neschimbat. Din nefericire, cei care dorm putin mor mai devreme decat somnorosii de cursa lunga, desi fac mai multa activitate fizica. Cataplexia. Ati simtit vreodata ca nu va puteti misca de frica sau de ras? Multi oameni nu cunosc sentimentul, insa bolnavii de cataplexie deja s-au obisnuit cu el. Cataplexicii par ca adorm cand sunt pusi in fata unei experiente emotionale puternice, muschii pierzandu-si instant tonusul. Rasul puternic este principalul factor care declanseaza aceste crize. In timpul ataculuic cataplexic, persoana se poate „inmuia” usor sau poate cadea din picioare instant, fara nici un avertisment.

Cei care sufera de narcoplexie, adica o somnolenta excesiva care poate duce la caderea individului pe strada intr-un somn adanc fara nici un avertisment, pot sa sufere si de cataplexie. Daca ambele boli se cumuleaza, cat timp nu stie de ea, persoana bolnava poate chiar trage un pui de somn. Atacurile cataplexice dureaza in medie cateva minute si sunt tratabile.