Cum putem citi gandurile oamenilor din actiunile lor

Peter Collett este autorul bestseller-ului “Cartea gesturilor” carte pe care am citit-o de curand. Profesor si membru al Departamentului de Psihologie Experimentala din cadrul Universitatii Oxford, psiholog al emisiunii Big Brother, Peter Collett abordeaza teme care tin deopotriva de domeniul psihologiei sociale, studiului personalitatii individuale sau limbajului trupului.Titlul original al cartii este: The Book of Tells, How to Read People's Minds from Their Actions Publicatã de: Transworld Publishers, divizie The Random House Group Ltd., Londra, 2003 Limba originalã: englezã“ Cartea gesturilor analizeaza comunicarea nonverbala intr-un mod original, folosind un limbaj cuprinzator si accesibil si poate fi considerata un ghid pentru decodarea mesajelor transmise prin gesturile facute de persoanele din jurul nostru sau chiar de propria persoana.

Oricat de importanta este comunicarea verbala intotdeauna gesturile tradeaza adevaratele idei, conceptii, sentimente si intentii. Aceasta carte prezinta o serie de concepte referitoare la semnificatia gesturilor pe care autorul le sustine prin numeroase exemple si, pe alocuri, imagini si este de un real ajutor celor care sunt interesati de realizarea unei comunicari eficiente. Inprima parte a cartii autorul vorbeste despre cuvantul tell (“indicator comportamental”) care desemneaza un gest repetitiv care da calitatea cartilor pe care un jucator le are in mana sau despre strategia pe care o foloseste. In carte se arata ca notiunea de indicator comportamental nu se rezuma doar la jocul de carti si ca poate fi aplicata la o gama larga a activitatilor din viata de zi cu zi. Indicatorii comportamentali sunt diversi. Unii se pot intalni la majoritatea oamenilor, iar altii pot lasa impresia de unicitate si au o valoare de semnatura sau chiar de marca personala. Multi indicatori pot fi total constienti, insa nu pot fi controlati. De exemplu cascatul venit in momente de plictiseala datorata lipsei de activitate sau lipsei de interes in ceea ce priveste o anumita activitate. Insa cascatul nu denota numai plictiseala, ci si momente tranzitorii, detensionare sau chiar amenintare.

De aceea trebuie sa urmarim o serie de factori cand analizam si incercam sa descifram limbajul nonverbal transmis, unul nefiind de ajuns. In cartea sa, Peter Collett realizeaza practic o comparatie intre om si animal. Plecand de la ideea ca omul este tot un animal, el face analogii intre gesturile, reactiile, expresiile umane si cele existente in lumea animala. Totodata realizeaza si o clasificare a indicatorilor comportamentali dupa tipul lor: indicatori ai dominantei, indicatori ai supunerii, indicatori ai anxietatii, indicatori ai minciunii, etc.