Chiar visam in alb si negru?

Mult timp oamenii sustineau – si chiar credeau in ideea asta – ca viseaza numai in alb si negru. Ba chiar faptul ca visele nu sunt niciodata color era un fapt acceptat ca adevar universal. Insa in ultimii ani tot mai multe marturii legate de vise in culori au inceput sa schimbe perceptia generala legata de visele alb-negru, si mai mult decat atat cercetarile recente au scos la iveala faptul ca 70-80% dintre visele noastre contin culori. 

Daca este sa punem logica inaintea oricarei idei preconcepte ar fi normal ca visele care ne trec prin fata ochilor in timpul somnului sa fie colorate, pentru ca de fapt realitatea pe care o traim in fiecare zi este una in care exista culori. Lucrurile pe care le vedem in vise sunt aceleasi lucruri care exista in jurul nostru in fiecare zi, si este greu de crezut ca in timpul somnului ele isi pierd culoarea.

Cercetarile de astazi au aratat, de asemenea, ca un motiv foarte important pentru care oamenii visau odinioara doar in alb si negru era cel legat de faptul ca intreaga mass-media la acea epoca era in alb negru – atat ziarele cat si televiziunea – iar impactul acestor imagini asupra creierulu uman se facea simtit si in timpul starii de visare. Astazi se crede ca daca cineva nu isi aminteste ca visul sau sa fi continut culori este pentru ca evenimentele petrecute in vis au avut un impact mult mai mare decat cel al culorilor si al cadrului in care se desfasura visul. Asadar, perceperea sau nu a culorilor in vis ar fi doar o problema de memorie. 

Ca un sprijin in plus in favoarea ideii ca visele in culori sunt ceva obisnuit in prezent, vine si faptul ca unul dintre cele mai complexe dictionare de vise Ce Visez – interpretarea viselor, talmaceste visele oamenilor si in functie de culorile pe care acestia le viseaza. Culoarea in vis capata, asadar, la fel de multa importanta ca orice alt simbol care apare in vise si pe care incercam sa-l descifram.