Cum sa tragi cu prastia lui David

Spre sfarsitul domniei lui Saul, cand regele imbatranise si spiritul Domnului se departase de la el din cauza greselilor savarsite, Filistenii pornira razboi asupra Israelului. In randurile lor lupta un urias, Goliat din Gat, a carui putere grozava parea de neinvins si provoca pierderi mari israelitilor. El ii chema neincetat la infruntare individuala pe luptatorii lui Saul: "Eu defaim astazi randurile lui Israel: dati-mi un barbat, ca sa ne luptam impreuna".

Insa nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe infricosatorul Goliat. David, fiul lui Isai din Betlehemul lui Iuda este trimis de parinti cu mancare pentru fratii sai mai mari, care se aflau inrolati in oastea regelui Saul. Se implinisera 40 de zile de cand Goliat ii sfida pe israeliti, inspaimantandu-i. David se hotaraste sa-1 infrunte, atragandu-si reprosurile fratilor sai, dar primind incuviintarea regelui Saul pe care il impresioneaza prin credinta in puterea si ajutorul lui Dumnezeu.

El refuza vesmintele de razboi, coiful de arama, zalele si sabia, argumentand ca nu este deprins cu ele, preferand toiagul si prastia, cu cinci pietre netede de parau, pe care le pune in gluga de pastorie. La vederea micutului David, colosul Goliat isi striga dezamagirea, insa viteazul ii spune: "Tu vii asupra mea cu sabia, lance si pavaza, dara eu vin asupra ta in numele domnului Sabaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel, pe care tu l-ai defaimat". Lupta se desfasoara spre uimirea tuturor: "Si David vara mana sa in gluga si lua de acolo o piatra, o arunca cu prastia si lovi pe Filistean in frunte; si piatra se infipse in fruntea lui, si el cazu cu fata la pamant. Asa invinse David pe Filistean cu prastia si cu piatra si lovi pre Filistean si-1 ucise, fara ca sa fie sabie in mana lui David".

"Prastia lui David" denumeste instrumentul unui miracol savarsit prin puterea increderii in ajutorul unei forte divine justitiare.