Cum sa iti faci un CV care sa atraga priviri

Este evidend ca totul in Cv trebuie sa fie scris corect dar ati fi surprinsi cat de multe greseli apar. Cand esti reprezentat doar de doua sau trei pagini de tip A4 este nevoie de o mica greseala pentru ca functionarul care selectioneaza CV-urile sa te aseze in teancul Refuz Politicos. Ce spun greselile despre tine. Se pot trage concluzii eronate in urma unei greseli de scriere sau dactilografie, cum ar fi: Nu poti scrie corect; Esti lenes; Nu esti atent la detalii; Vrei sa dai gres; N-ai putea sa reprezinti compania; Nu vrei sa obtii slujba cu orce pret. Functionarul va avea destule motive sa te aseze in teancul Nu, fara ca sa-i oferi si tu, prin scriere gresita un motiv in plus. Nu este suficient doar sa treci Cv-ul printr-o verificare a scrierii.

Aceasta va evidentia greselile de scriere, dar nu si pe cele de dactilografie, care vor avea acelasi efect ca si cele de scriere. Concepeti Cv-ul asa incat sa fie usor de citit. Asta inseamna, sa fie redactat in propozitii scurte. Frazele lungi sunt complicate si sunt greu de citit. Propozitiile scurte pot fi trecute repede in revista. Faptele sunt mai importante decat stilul, cu exceptia cazului cand urmaresti o slijba de scriitor.

Abordarea in stilul comprimat, gazetaresc este cea mai buna. Propozitiile scurte au forta. Timpurile la diateza activa sunt cele mai indicate. Tineti minte ca nu ai decat 60 de secunde pentru ca mesajul CV-ului tau sa fie receptat. Nu-l pune pe cititor la munca. Alcatuieste un CV usor de citit. Foloseste propozitii scurte. Daca ne gandim putin, se poate admite ca anumite cuvinte au o mai mare valoare pozitiva, din punct de vedere al impactului, decat altele care au in mare acelasi sens. Din momentul in care CV-ul a fost scris, fiecare cuvant trebuie examinat cu atentie, pentru a vedea daca nu poate fi folosit un echivalent mai puternic sau mai potrivit. O atitudine pasiva. In general vorbind cuvintele mai slabe cand ocupantul slujbei este mai degraba pasiv sau reactiv la situatia de munca, decat in control asupra lucrurilor. Iata cateva exemple in plus: mentinut, comandat, efectuat, pregatit, prevenit oferit, recomandat. Nu este nimic rau legat de aceste cuvinte, dar creeaza impresia unei persoane pasive, cineva care mai degraba face fata situatiilor decat sa le initieze. Cu putin mai multa gandire si cautare se pot gasi sinonime pozitive si se pot folosi pentru a crea o impresie total diferita-nu este important ceea ce faci, ci felul in care te prezinti.

Nu trebuie sa spui totul celui care selecteaza Cv-urile. Unul din motivele pentru care un CV nu este admis, este faptul ca este mult prea lung. De ce credeti ca politia oriunde in lume adreseaza cuvintele: ,,Ai dreptul sa nu spui nimic’’ Pentru ca cu cat spui mai mult, cu atat este mai rau pentru tine. In ceea ce priveste redactarea unui CV cu cat scrii mai mult, cu atat mai multe motive dai functionarului sa te refuze. Asa ca scrie-l scurt. Ce inseamna scurt? ei bine , ca o regula de baza, daca spui totul in cel mult doua sau trei pagni, ceva nu este in regula. Sunt multi cei care dau sfaturi si care ai spune ca doar o pagina este suficienta. Punctul meu de vedere este urmatorul: cu cat esti mai in varsta, cu atat mai scurt trebuie sa fie CV-ul tu.