Ghid pentru alegerea monumentului funerar potrivit

Crucile sau pietrele funerare au rolul de a comemora persoana draga, recent decedata, pentru multi ani de acum incolo. Designul monumentului funerar nu ar trebui sa reflecte doar gusturile personale, ci si modul in care aceasta si-a trait viata. Iti prezentam, in continuare, un ghid, care te va ajuta, in cele mai grele momente, sa iei cea mai buna decizie cu privire la monumentul funerar potrivit.

Tipuri de monumente funerare

Monumentele funerare trebuie sa fie o reprezentare cat mai buna a personalitatii celui care a parasit aceasta lume si sa completeze perfect epitaful acestuia. Exista diferite tipuri de monumente funerare, in diferite forme, dimensiuni si din materiale diferite. Acestea pot fi completate si personalizate pentru a crea ceva unic.

Monumentele funerare de tip Cruce. De obicei, la noi, crucile sunt alegerea numarul unu cand vine vorba de monumente funerare. Ele pot fi confectionate din diferite materiale: lemn, granit sau marmura . Cantitatea informatiilor pe care le poti inscriptiona pe o cruce simpla nu este prea mare.

Pietrele funerare verticale. Acestea sunt realizate din granit, marmura sau calcar, fiind fixate la sol cu o baza de beton. Pietrele funerare sunt impunatoare, foarte rezistente in timp, cu destul spatiu pentru inscriptionarea epitafului.

Pietrele funerare plate sau orizontale. De obicei, aceste monumente funerare au forma dreptunghiulara, fiind asezate la nivelul solului sau putin deasupra lui. In comparatie cu pietrele funerare verticale, acestea sunt mai ieftine, dar permit inscriptionarea mai putinor informatii.

Materialele folosite pentru confectionarea monumentelor funerare

Un element important, de care sa tii cont, atunci cand cumperi un monument funerar, este materialul din care este confectionat. Durabilitatea, impactul vizual si amplasamentul sunt influentate de materialele folosite.

1. Granitul. Granitul este, fara indoiala, materialul cel mai adaptabil. Este disponibil intr-o varietate larga de culori si finisaje, fiind una dintre pietrele naturale cele mai rezistente. Datorita disponibilitatii sale largi, crucile din granit sau pietrele funerare din granit sunt destul de ieftine.
2. Marmura. Marmura este un material luminos, care contine texturi unice albastre si gri, care ii confera un aspect asemanator unor vene. Desi marmura este un material puternic si arata foarte bine, nu este la fel de durabil ca granitul, fiind mult mai sensibil in fata intemperiilor.
3. Lemnul. In Romania, lemnul este inca folosit la confectionarea crucilor de mormant. Lemnul nu este materialul cel mai potrivit pentru un mormant, dar este una dintre cele mai ieftine variante disponibile. Nu rezista in timp, nu ofera posibilitatea inscriptionarii unui epitaf si este foarte sensibil la interperiile vremii (ploi, vant etc.)

Accesorii care vin in completarea monumentelor funerare

La comanda, se pot confectiona si alte tipuri de accesorii pentru monumentele funerare. Acestea se pot confectiona din granit, marmura sau calcar.
  • Vaze pentru flori 
  • Felinare cilindrice 
  • Stalpisori