Stelele de mare au cei mai bizari ochi. Din cauza ca nu au sange, un sistem nervos central si nici un fel de fata, presupunem si ca stelele nu au ochi. Cu toate astea, stelele de mare au si ochi care le permit sa navigheze, insa localizarea lor este extrem de ciudata: in capatul bratelor. Acesti ochi de pe brate aduna informatii pentru a permite deplasarea in orice directie si au o structura asemanatoare celei a ochilor crustaceelor. Au ochi, asta e bine, dar cum reusesc sa vada fara un creier care sa proceseze si interpreteze imaginile, asta e intrebarea adevarata.
Studii recente au aratat totusi cum anume stelele de mare reusesc sa navigheze prin mediul lor cu un grad de precizie uimitor. O investigatie facuta de catre Anders Garm de la Universitatea din Copenhaga si de catre Dan-Eric Nilsson de la Universitatea Lund a aratat cu anume se misca aceste creaturi pana la 2 metri apropiere de corali. Imediat ce vede coralul, steaua de mare incepe sa isi contruiasca un adapost. Celulele care detecteaza lumina functioneaza incet si stelele de mare nu pot vedea culorile, insa se pare ca imaginile statice precum coralii sunt usor de perceput si ghideaza animalul.
Stelele de mare pot sa-si schimbe genul cand doresc. Pe cat de simplu e un animal, pe atat de remarcabile sunt abilitatile sale de regenerare sau de schimbare de gen. Unele stele de mare pot sa inceapa cu un anumit gen, sa il schimbe si apoi sa revina la ce au fost la inceput. De ce isi schimba genul? Din mai multe motive, printre care respiratia mai buna, raspunsuri diverse la calitatea apei, temperatura, disponibilitatea mancarii. Diferentele de gen ale stelelor de mare sunt subtile la nivel vizual, masculii fiind mai micuti decat femelele in cazul unor specii. Chiar si cautarea unui organ reproducator nu poate lamuri daca o stea de mare e mascul sau femela.
Daca multe specii se nasc ori femele, ori barbati, steaua-perna se naste mereu ca barbat, insa pe parcursul vietii devine femela. Sexualitatea stelelor de mare are foarte multe aspecte bizare. In primul rand multe specii au deja organe sexuale feminine si masculine si pot sa fie ce doresc cand se reproduc. Stelele de mare nu prea se ating la imperechere, insa elibereaza sperma si ovule in apa, acolo unde are loc si fecundarea. Unele specii de stea de mare sunt foarte apropiate de cei tineri, ducandu-i in spate, pana cand reusesc sa „paseasca” pe fundul oceanului.