Injectarea cu toxina botulinica, un tratament anti transpiratie cu efecte miraculoase

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este una dintre cele mai comune afectiuni din lume, intalnite la mai toate categoriile de varsta. Ea se manifesta nu numai vara, ci pe tot parcursul anului, poate afecta viata personala a celor care au capatat-o pe linie genetica. Hiperhidroza se manifesta prin cresterea anormala a secretiei de sudoare, care apare fie pe intreg corpul, fie in anumite zone, axile, talpi sau palme. Transpiratia in limite normale e un lucru obisnuit si sanatos, corpul cautand sa-si scada temperatura atunci cand depunem efort prea mare si arderile sunt puternice sau cand suntem raciti si avem episoade febrile.

La nivelul palmelor, transpiratia in exces apare din copilarie, in vreme ce transpiratia de la nivelul axilelor se manifesta mai ales la pubertate. Aparitia hiperhidrozei se datoreaza fie unor alte afectiuni neurologice sau metabolice, fie climatului in care individul isi desfasoara activitatea. Cea de la subrat devine urat mirositoare din cauza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, in vreme ce in alte parti ale corpului transpiratia nu are miros foarte urat pentru ca este mai sarata. Un tratament pentru transpiratia excesiva incercat cu succes pana acum pe sute de pacienti este injectarea cu toxina botulinica. Aceasta toxina folosita in tratamentul transpiratiei nu permite eliberarea acetilcolinei la nivelul sistemului nervos simpatic raspunzator de inervarea glandelor sudoripare apocrine, de unde si scaderea cantitatii de transpiratie eliminata de individ in conditii obisnuite.

Efectele tratamentului se vad pe parcursul a opt sau noua luni, dupa care el trebuie repetat. Singurul sau dezavantaj tine de injectarea toxinei doar la nivelul axilelor si nu in alte parti unde mai apare transpiratia excesiva. In plus, transpiratia de acest tip poate sa fie prevenita si printr-un regim alimentar echilibrat si prin evitarea efortului excesiv si expunerii la temperaturi mari atunci cand avem de mers la anumite intalniri business sau cu prietenii.